Mtb route 1

Met een mountainbike zijn er mooie trails te fietsen in de omgeving van Kralendijk. Zowel voor de beginner als de ervaren fietser is er een mooie route te fietsen met een MTB op Bonaire. Je kunt met je mountainbike de heuvels van Rincon verkennen maar ook het uitgestrekte platteland (Kunuku) via de zogenaamde Kunuku-trails. De volgende MTB-route (gemiddeld/gevorderd) gaat door het natuurgebied Bolivia.

Navigeren
Als verhuurder van (elektrische) mountainbikes krijgen wij vaak de vraag naar geschikte routes. De routes zijn niet voorzien van bewegwijzering, het kan daardoor lastig zijn om te navigeren. In het verleden zijn er blauwe stenen geplaatst om fietsers te helpen met de route. Op deze routes snoeien vrijwilligers regelmatig de paden. Het lastige is wel dat als je eenmaal een steen hebt gemist je niet snel de route meer terug kan vinden. Ons advies is dan ook altijd om een route via je telefoon in te laden. Bijvoorbeeld via Strava, enkele interessante routes zijn in dit blog weergegeven. Uiteraard is het ook mogelijk om op de bonnefooi het eiland te verkennen. Je kunt de Kaminda Jato Baco afrijden om de off-road gebieden van Bonaire te benaderen. Of ga de zandpaden op halverwege de Kaminda Lagun.
Ben je klaar met fietsen en wil je weer naar de bebouwde kom? Fiets dan op een willekeurige plek op het eiland naar het westen om de bewoonde wereld weer te bereiken.

Voorbereiding
Ga goed voorbereid op weg. Vertrek op tijd (vroeg in de ochtend) om eind van de ochtend al te kunnen finishen. Buiten de bebouwde kom kun je geen drinken meer kopen. Zorg er dus voor dat je minstens een paar liter water bij je hebt. De mountainbikes van Scooters Bonaire zijn voorzien van een bidonhouder en wij bieden gratis koud water aan in onze winkel. Vanwege de vele doorns zijn tubeless banden een must. Alle MTB’s van Scooters Bonaire zijn daarom tubeless, kleine gaatjes worden door de gel in de banden vanzelf gedicht.

De heuvels van Rincon (beginners)
Heb je zin in een lekker stukje klimmen? Fiets dan door de heuvels bij Rincon. De tocht over de verharde weg naar Rincon (noordelijke weg) is een mooie warming up met een paar kleine heuveltjes. Eenmaal aangekomen in Rincon is er een mooie route van een ruim halfuur fietsen met een paar mooie beklimmingen. De route is ook te starten vanaf Landhuis Karpata, je kunt dan het beste via de toeristenweg (zuidelijke route naar Rincon) fietsen om dit punt te bereiken. Terug ga je dan via de noordelijke route van Rincon naar Kralendijk.

Fietsen in het Nationaal Park (gemiddeld)
Vanaf Scooters Bonaire, gelegen in het centrum van Kralendijk, is het 21 kilometer fietsen naar de ingang van het Nationaal Park. Aangekomen bij het park gaat het avontuur beginnen. Eenmaal in het park kun je geen water meer kopen dus zorg ervoor dat je in Rincon nog wat water inslaat. De grote route door het park bedraagt iets minder 24 kilometer. Het is te overwegen om een elektrische mountainbike te huren. Met een E-MTB van Scooters Bonaire kun je met ondersteuning van Kralendijk naar het Nationaal Park in Rincon fietsen en terug. Je kunt dan helemaal los gaan op de route in het park zelf.

Duo Xtreme (gevorderden)
Ieder jaar wordt er een MTB wedstrijd op Bonaire georganiseerd door de stichting Xtreme Sports Bonaire. Deze wedstrijd staat bekend onder de naam Duo Extreme Bonaire, wordt gereden in duo’s en vindt plaats in september. Vrijwilligers maken het pad voorafgaand aan de route begaanbaar. De routes hiervan worden op Strava gepubliceerd en zijn dus het hele jaar door te fietsen. De routes van het afgelopen jaar zijn hieronder weergegeven.

Categories:

Comments are closed